فریدون مشیری Fereydoon Moshiri

بیوگرافی کوتاه و معرفی آثار فریدون مشیری به همراه آرشیو جامعی از نقل قول ها

نام اصلی: فریدون مشیری
ملیت: ایرانی
شغل: شاعر، روزنامه‌نگار
زاده: 22 September, 1926 برابر با ۳۰ شهریور ۱۳۰۵
درگذشت: 24 October, 2000 برابر با ۳ آبان ۱۳۷۹
آخرین بروزرسانی: ۲۳ خرداد ۱۴۰۴ - ۰۰:۲۷

فریدون مشیری | صدای صمیمی و دلنشین شعر فارسی

زندگی‌نامه

فریدون مشیری در ۳۰ شهریور ۱۳۰۵ (۲۱ سپتامبر ۱۹۲۶) در تهران زاده شد و دوران کودکی‌اش بین تهران و مشهد گذشت. خانواده‌اش ریشه‌ای فرهنگی–شعری داشت و پدر و مادرش از علاقه‌مندان ادبیات بودند؛ پدربزرگ مادری او نیز شاعر و اهل فرهنگ بود.

تحصیلات و آغاز فعالیت
مشیری ابتدا تحصیلاتش را در مدرسه‌های دارالفنون و ادیب سپری کرد و در سال آخر دبیرستان، هم‌زمان در وزارت پست و تلگراف مشغول به کار شد. نخستین شعرش با عنوان «فردای ما» در سال ۱۳۲۲ (۱۹۴۳) در مجله «ایران ما» منتشر شد. او رشته ادبیات فارسی را در دانشگاه تهران آغاز کرد اما به دلیل مشغله کاری در مطبوعات و اداری، تحصیل دانشگاهی را نیمه‌کاره رها کرد.

فعالیت مطبوعاتی

فریدون مشیری نزدیک به سه دهه (۱۳۳۲ تا ۱۳۵۱) مسئول صفحات شعر و ادب مجله «روشنفکر» بود و بعدها در مجلات «سپید و سیاه» و «سخن» هم همکاری داشت. در آن دوران، بسیاری از شاعران نوظهور ایرانی نخستین بار در صفحات تحت هدایت او معرفی شدند.

آثار برجسته

مشیری در سال ۱۳۳۴ اولین دفتر شعر خود، «تشنه‌طوفان»، را با مقدمه‌هایی از شهریار و دشتی منتشر کرد. از دیگر مجموعه‌های مشهور او می‌توان به «گناه دریا» (۱۳۳۵)، «ابر و کوچه» (۱۳۶۰)، «باور کن بهار را» (۱۳۴۶)، «آه باران» (۱۳۶۷)، «پرواز با خورشید» و «تا صبح تَبَناک اهورایی» (پس از مرگش در ۱۳۸۰) اشاره کرد. شعر «کوچه» از محبوب‌ترین و شناخته‌شده‌ترین آثار اوست.

سبک نگارش و دیدگاه

شعر مشیری با زبانی ساده و روان و ترکیبی از عواطف انسانی، انعطاف میان سنت و نوآوری را به نمایش می‌گذارد. او در قالب‌های کلاسیک شعر فارسی، روح تازه‌ای دمیده و هم‌زمان از قالب‌های نو نیز بهره برده است. موضوعات اشعار او بیشتر حول محور عشق، امید، انسانیت، صلح و مهربانی می‌چرخد و همواره بر ارزش‌های انسانی و همدلی تأکید دارد. زبان شعری او به گونه‌ای است که برای همه اقشار جامعه قابل فهم و دلنشین باشد و نگاهش به زندگی سرشار از امید و مهر است.

زندگی شخصی

مشیری در سال ۱۳۳۳ با اقبال اخوان، دانشجوی نقاشی دانشگاه تهران، ازدواج کرد و حاصل زندگی مشترکشان دو فرزند به نام‌های بهار و بابک است.

سال‌های پایانی و درگذشت

او بیش از سه دهه در وزارت پست و سپس مخابرات ایران خدمت کرد و در سال ۱۳۵۷ بازنشسته شد. فریدون مشیری پس از بیماری طولانی، در سوم آبان ۱۳۷۹ (۲۴ اکتبر ۲۰۰۰) در ۷۴ سالگی در تهران درگذشت. آرامگاه او در قطعه هنرمندان بهشت‌زهرا قرار دارد.

میراث ادبی

فریدون مشیری شاعری است که با زبان ساده و تأمل‌برانگیز، عشق، زندگی روزمره و احساسات انسانی را به زبانی دلنشین بیان کرد. آثار او تأثیر گسترده‌ای بر شعر نو فارسی گذاشتند و هنوز در میان نسل‌های جدید محبوب هستند.